Menu

Recencies

Laat ook een recensie achter

Stuur een mail


Het boek "Lotte, Hannah & Emmy Arnhemse meisjes in oorlogstijd" heeft mij bijzonder geraakt. 

Een heel goed geschreven verhaal over de verschrikkingen van de 2de wereldoorlog. Dit boek geeft ondanks de roman vorm een beeld van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de oorlog. Ook de beestachtige daden tegen de Joodse mensen geven een beeld van de Holocaust. De drie hoofdpersonen "de Arnhemse meisjes" dragen dit verhaal uit. Een verfilming van dit boek zou zonder meer ook tachtig jaar na de oorlog, op zijn plaats zijn. Zeker in het licht gezien van de gebeurtenissen van nu. Een van de betere boeken die ik gelezen heb en ik heb er veel gelezen.....
Mijn complimenten aan de schrijfster.

Tonny de Haas, 6 oktober 2024


Net in tranen uw boek uitgelezen. Ik kan niet onder woorden brengen wat ik voel.... ik kan alleen maar huilen. 

Veel gelezen over de 2e wereld oorlog. Ik lees alleen maar boeken over de 2e wereld oorlog, maar dit verhaal blijft in mijn hart. 
Bedankt!

Hendrike van Lochem, 21 augustus 2024


Een boek dat op iedere boekenlijst van het voorgezet onderwijs zou moeten staan.

De cover is prachtig. Super luxe zo’n hardcover. Ook de foto erop vind ik heel erg mooi.
Het boek begint in de eerste oorlogsjaren waarin de vriendinnen Lotte Hannah en Emmy nog geen idee hebben wat hun te wachten staat. Hun vriendschap is hecht en zorgeloos. Hoe anders gaat het worden als de oorlog hen persoonlijk gaat treffen. Door keuzes die hun ouders maken. Emmy’s moeder heult met de Duitsers en vindt dat haar Emmy’s broers bij de Jeugdstorm moeten. Terwijl Hannah op veel plaatsen niet meer mag komen omdat ze joods is. Emmy weet niet meer wat nu het juiste is en wordt heen en weer geslingerd tussen haar gevoelens. Lotte daarentegen wil eigenlijk geen keuze maken tussen haar vriendinnen, maar vindt de denkwijze van Emmy’s ouders vreselijk. Als ze dan ook nog ongevraagd in het verzet komt, is een breuk met Emmy onvermijdelijk. Daarna lezen en beleven we de avonturen in vreselijke oorlogsjaren. Zullen de vriendinnen elkaar ooit nog zien? Een indringend verhaal van drie vriendinnen in oorlogstijd. Zo mooi maar ook heftig geschreven. Dit boek lees je niet maar beleef je. Je wordt meegenomen in een hel die oorlog heet en die nooit mag terugkomen.
Een heftig boek wat zeker op de boekenlijst van het voorgezet onderwijs thuis hoort.
Dit boek verdient natuurlijk 5 sterren maar eigenlijk meer. Maar dat kan nu éénmaal niet.

Marijo Bakker, 14 maart 2024


Geweldig boek! 

Vanaf de eerste tot en met de laatste pagina gegrepen door dit verhaal. Knap om die oorlog vanuit verschillende perspectieven te zien. Ik heb jaren in Arnhem gewoond en alle locaties die beschreven werden ken ik en ik zag het hele verhaal letterlijk voor me gebeuren. Ik had het boek in een mum van tijd uit, ik greep ieder vrij moment aan om te lezen. Voor scholen zou dit boek zeer interessant zijn, absolute aanrader. Het bevat niet alleen geschiedenisles maar ook levenslessen!  

Marco te Kloeze, 27 december 2023


Dank je wel Corrine voor dit belangrijke boek!

Wat een goed boek, moest me 's avonds laat echt los scheuren om naar bed te gaan en heb 't de volgende dag voor het ontbijt uitgelezen! Hartverscheurend! En zo knap om alle gezichtspunten te beschrijven, ik leefde met alledrie de meisjes mee. Als iedereen zo leert kijken, denk ik dat er een stuk minder oorlog is. Hopelijk staat het ook op de boekenlijsten van middelbare scholen!! 

Freya van der Made-Berveling, 29 oktober 2023


Ik ben geraakt door je boek.

Als Arnhemmer heb ik de plekken in je boek helder voor ogen. Daardoor heb ik het boek intens en als een film beleefd. Hoewel ik zelf uit 1967 ben en dus niets van oorlog heb meegemaakt zijn er familieleden die me hier in de loop der jaren veel over verteld hebben. Je boek doet die verhalen en de oorlogstijd door de ogen van jongeren herleven. Ik vind het prachtig en aangrijpend hoe je het boek geschreven hebt, belicht vanuit Lotte, Emmy en Hannah, die allen zo’n andere achtergrond hebben en andere verwachtingen van de toekomst. De epiloog lezend emotioneerde me, deels door de afloop maar ook omdat ik de emoties in je boek kon koppelen aan verhalen van hen die het als kind ook beleefd hebben. Ik hoop dat je over dit onderwerp nog vaker zo’n mooi en prettig leesbaar boek schrijft.

Marc van Maarland, 30 september 2023


Heb het boek in 2 dagen uitgelezen....

Ik raad de mensen zeker aan om dit boek te gaan lezen. Je wordt meegenomen in een tijd waarin de meisjes alle 3 de oorlog via verschillende kanten meemaken.. zeer indrukwekkend. Zoals eerder genoemd in een recencie, dit boek zou zo verfilmd kunnen worden...

Heidi Hengeveld, 21 augustus 2023


Wat een prachtig geschreven verhaal, waarin zoveel lagen en verschillende gezichtspunten belicht worden

Bij deze wil ik je graag laten weten dat ik een tijd terug jouw boek over Lotte, Hannah en Emmy heb gelezen. Boeken over de oorlog kan ik alleen in een bepaald moment lezen dat ik me er oké genoeg voor voel. Het heeft even geduurd voordat ik het tot me kon nemen, maar toen ik er eenmaal in begon, zat ik er ook vrij snel helemaal in en heb het bijna in één adem uitgelezen. Wat een prachtig geschreven verhaal, waarin zoveel lagen en verschillende gezichtspunten belicht worden. En tijdens het lezen word ik meermaals geraakt in iets wat me wel vaker gebeurt deze periode; het gevoel dat het allemaal niet zo zwart-wit is als ik soms kan denken of voorgeschoteld krijg. Dat alles wat we meemaken zóveel kanten heeft en hoe waardevol als we elkaars verhalen kunnen delen met elkaar. 
En wat een bijzonder mooi einde met het beeld van de drie dames op latere leeftijd weer samen, in verbinding. Dat was voor mij het fijne kippenvelmoment. 

Kasthury Hasenbos-Brand, 7 augustus 2023


Een knap debuut!! 

Een fictief boek over drie Arnhemse meisjes, die al van jongs af aan vriendinnen zijn. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt komen hun levens op zijn kop te staan. Door de verschillende keuzes van hun ouders (hoewel er voor Hannah gezien haar Joodse afkomst niks te kiezen valt) komt hun vriendschap onder druk te staan. Hoewel het een fictief boek is, zou zo maar kunnen dat er jongens en meisjes iets soortgelijks hebben meegemaakt tijdens de Tweede wereldoorlog. 

Lotte groeit op in een gezin dat betrokken raakt bij het verzet. 

Emmy groeit op een in een gezin waarvan de moeder sympathiseert met de Duitsers. Haar vader gaat er niet echt tegenin en ze worden lid van de NSB. 

Hannah groeit op in een Joods gezin. De oorlog heeft als eerst de meeste invloed op haar leven en dat van haar gezinsleden. Langzaam maar zeker worden de touwtjes van de bezetting aangetrokken. Steeds meer dingen worden verboden voor Joden. Eerst mogen ze niet meer naar het zwembad, niet meer naar het park, Joden worden massaal ontslagen. Hannah mag niet meer naar dezelfde school als haar vriendinnen. 

Wie is er nog te vertrouwen? Wat willen Lotte, Hannah & Emmy eigenlijk zelf? De meisjes hebben de leeftijd waarop ze eigenlijk de wereld zouden moeten ontdekken. Ze komen voor hele moeilijke zo niet onmogelijke keuzes te staan. Aan wie ben je loyaal? Dappere meisjes elk op hun eigen manier. 

In de korte hoofdstukken volg je steeds een van de vriendinnen. Je wordt meegenomen in hun gedachten. Dit heeft Corrine Baard-Post echt heel knap gedaan. Het boek leest vlot. 
Wat ik fijn vind is dat je aan het eind van het boek nog meenomen wordt naar jaren later. Je komt dus ook te weten hoe het afgelopen is met de vriendinnen. 
Het boek speelt zich af in Arnhem waar aan het eind van de oorlog zeer hevig gevochten is. Dit is heel goed omschreven in het boek.
Er zijn enkele passages waaruit blijkt dat één van de meisjes naar bed gaat met haar vriend. Dit wordt verder niet expliciet omschreven. 
#15jaar #16jaar #17jaar, mocht je kind interesse hebben in een boek over de WO2 dan kan het al wel eerder gelezen worden #vanaf12jaar

Hanneke de Wit, 23 mei 2023


Wat een prachtig boek heb je geschreven.

Regelmatig met een brok in de keel zitten lezen. Wonend in Varsseveld weet ik dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hier veel mensen ondergedoken hebben gezeten. Ook heel mooi hoe je de twee dames (Jolink) die vele Joodse onderduikers hebben geholpen, hebt beschreven. De twee zussen zijn overigens omgekomen in het vrouwenkamp in Ravensbrück, nadat ook zij werden verraden. Je boek geeft een gezicht aan al die vaak jonge mensen die het slachtoffer werden van het zinloze oorlogsgeweld. Ook de slachtoffers aan Duitse zijde. Maar ook aan al die mensen die, vaak zwaar getraumatiseerd, de oorlog wél overleefden. Mijn complimenten. 

Heini Peters, 21 mei 2023


Lieve Corrine, ik heb je boek gelezen en ben er van onder de indruk. 

Ik had het gevoel meegenomen te worden in het dagelijks leven van,- en in de oorlog. Daardoor komt het heel dichtbij. Mooi ook hoe ik de personages zo kon invoelen en begrijpen ondanks hun verschillende keuzes. Uiteindelijk zijn er in een oorlog alleen maar verliezers. Dank je voor het schrijven. Het is een belangrijk boek vind ik.

Lotte van Kessel, 20 januari 2023


Ik werd er helemaal ingezogen!

Ik had het geluk dit mooie boek te mogen winnen bij een winactie. Het heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Het bijzondere aan dit boek is dat het is geschreven vanuit het perspectief van drie 'gewone' meisjes. Hun achtergrond is heel verschillend en daarom ervaren zij de oorlog ieder op een unieke manier. Hierdoor begrijpen ze elkaar soms niet meer, ontstaan er geheimen, schaamte en wordt hun vriendschap behoorlijk op de proef gesteld. Als lezers begrijp je hun keuzes en is er geen oordeel. Het is geschreven met veel inlevingsvermogen. Het is ook op een toegankelijke manier geschreven en het boeide van begin tot eind.

Holly, 16 januari 2023


3 meiden die elk op een eigen manier de oorlog hebben meegemaakt.

Zo word je meegenomen in de beleving vanuit drie kanten. Geschreven met een betrokkenheid waardoor je eigenlijk gewoon wil verder lezen en het boek moeilijk kan wegleggen. Ik heb het afgelopen september gekocht tijdens de Airborne wandeltocht voor mijn man als kadootje voor de inspanning om deze tocht te kunnen lopen. In de geest van het moment, een passend boek. Beiden hebben we het boek gelezen. Dank voor het mooie gesprek tijdens het signeren.

Ron en Dianne de Geus, 22 december 2022


Wat dit boek wel bijzonder maakt is dat het echt vanuit 3 kanten geschreven is.

Alle 3 de meiden zitten in een andere hoek van de oorlog en maken deze ook vanuit hun eigen gevoel, beleving enz. mee. Het is erg mooi geschreven hoe ze daar mee omgaan en waar ze allemaal tegen aanlopen. Hun vriendschap van voor de oorlog is onder grote druk komen te staan. De auteur beschrijft op een hele mooie manier wat er in de meiden en hun leven op dat moment omgaat. Ondanks dat het een deel fictie is zijn de feiten wel op waarheid gebaseerd en geeft het een goed beeld wat er in die regio allemaal afspeelt.

Het is een hele fijne manier van het onder woorden brengen van de emoties en belevenissen van deze meiden in oorlog tijd. Ze beschrijft de feiten op een integere manier.

Danielle de Jong, 22 november 2022


De zon scheen en er zouden vast weer betere tijden aanbreken? Dat kon toch niet anders?

Toen Corrine Baard – Post in Oosterbeek kwam wonen ontkwam ze er niet aan om iets van de geschiedenis van dit dorp en haar omgeving mee te krijgen. Ze was van jongs af aan al geïnteresseerd in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en toen haar dochter aangaf dat er weinig boeken waren over jongeren in deze tijd besloot Corrine er zelf een te schrijven. Het verhaal van Lotte, Hannah en Emmy is fictief. De gebeurtenissen om de meisjes heen zijn wel echt gebeurd.

“Ze wenste dat het hele gedoe voorbij zou zijn en dat het enige waarover ze zich druk hoefde te maken haar huiswerk was.”

De cover bestaat uit een oude foto waar de lezer de meisjes al een beetje leert kennen. Het geeft de sfeer van het boek mooi weer. Er is al een beetje te zien wie wie is, dat komt met name door de Jodenster op de jurk van het meisje aan de rechterkant. 

De oorlog is al een jaar bezig als het verhaal van de drie vriendinnen begint. Corrine Baard - Post laat de lezer eerst kennismaken met de drie meisjes en laat ook zien welke keuzes hun ouders maken, voor zover er bij Hannah een keuze is, en wat de invloed van de vele regels van de Duitsers is op hun dagelijkse leven. Hannah moet ineens naar een andere school en ze kunnen niet meer naar het zwembad.
Ze gaan een middagje zwemmen in de Rijn en deze middag zal in het boek regelmatig terug komen in de herinneringen van de meisjes op momenten dat ze elkaar missen. De keuzes van hun ouders en de historische gebeurtenissen zorgen ervoor dat de meisjes niet meer bij elkaar kunnen zijn en ze maken ieder op hun eigen manier de oorlog mee. Het is de vraag of ze het zullen overleven en vooral of hun vriendschap alle verschillen zal overbruggen.

‘Al die geheimen….Het had lang genoeg geduurd.” 

Dit boek is het debuut van Corrine Baard – Post en neemt de lezer mee naar een periode die al in heel veel boeken, films en verhalen is beschreven. Toch is het haar gelukt om een specifiek stukje van de oorlog te onderzoeken en te beschrijven wat best onderbelicht is in alle verhalen. Ze heeft dat heel knap gedaan door de verschillende keuzes die de Nederlanders maakten tijdens deze oorlog in de personages van deze drie meisjes te verwerken. Ze beschrijft wereldnieuws vanuit de beleveniswereld van vijftienjarigen die eigenlijk met hele andere dingen bezig willen zijn. 
De loyaliteit naar hun ouders, welke keuzes die ook maken is heel goed beschreven als Emmy haar vriendinnen niet meer thuis uitnodigt en steeds minder met Hannah omgaat. En ook de gevolgen omdat ze dan ook met Duitsers in aanraking komt en die blijken ook aardig te zijn. Hannah maakt een andere kant van Duitsers tegen maar ook Nederlanders die andere mensen willen helpen of juist niet. Lotte is eigenlijk de neutrale partij in alles tot ze via haar broer met het verzet te maken heeft.
De sfeer van de jaren veertig en het daarbij horende contact tussen ouders en kinderen is zo beschreven dat het helemaal in deze tijd past. De schrijfstijl is direct, waarbij ze de omgeving en de gevoelens van de hoofdpersonen de ruimte geeft.

Het is knap hoe Corrine Baard – Post schuilnamen en echte namen van personages gebruikt zonder de lezer te verwarren. Ze laat hiermee zien hoe verwarrend deze tijd voor mensen zal zijn geweest. Het is bijzonder hoe ze het verhaal niet op het moment van de bevrijding laat stoppen en duidelijk door het beschrijven van diverse situaties laat zien dat niet iedereen gelijk Vrij was na 5 mei. Dat de oorlog een lange nasleep heeft die generaties door werkt.
Het einde is ontroerend net als het hele boek trouwens, een verhaal om nooit meer te vergeten.
Corrine Baard – Post heeft met dit verhaal op verschillende manieren laten zien dat ze kan schrijven en de lezer mee kan nemen in een bijzonder verhaal. Ik hoop dat ze daarmee doorgaat.

Diane Kooistra, 13 november 2022


Een schitterend geschreven verhaal dat de werkelijkheid sterk benadert. Grappig, ontroerend en bijwijlen beangstigend realistisch.

Arnhemse meisjes in oorlogstijd vertelt ons het fictieve verhaal van Lotte, Hannah en Emmy gedurende de roerende oorlogsjaren van WO II. Waar na de invasie in Nederland het leven zijn gewone gangetje lijkt te gaan, worden de meisjes beetje bij beetje geconfronteerd met de gruwel van de Duitse bezetter. Hannah, die Joods is, maakt eerst en op de meest gruwelijk manier kennis met deze gruwel. Zij mag niet meer in het park, moet een gele ster op haar kledij nazien en moet uiteindelijk onderduiken. Het gezin van Emmy is duidelijk Duitsgezind en vooral haar moeder doet daar alles aan. Ze maakt haar zonen op om zich aan te sluiten bij de Duitse jeugdbeweging. Voor Emmy gaat het nogal ver, ze heeft een Joodse vriendin, maar uiteindelijk moet ze deze vriendschap aan de kant schuiven. En dan is er Lotte, de dochter van de dokter. Door stom toeval komen zij en haar broer bij het verzet terecht. Als hun vader gefusilleerd wordt n.a.v. represailles, weet Lotte dat ze zich verder intensief moet inzetten voor de goede zaak.
Een schitterend geschreven verhaal dat de werkelijkheid sterk benadert. Grappig, ontroerend en bijwijlen beangstigend realistisch. Corinne Baard-Post schreef dit verhaal voor de jeugd maar weet hiermee zeker en vast ook menig volwassen lezer te ontroeren. Voor mij mag dit boek opgenomen worden in de verplichte leeslijst van de middelbare scholen!

Filip Cappaert, 13 november 2022


Een boek geschreven voor pubers, maar eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen.

Tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen in Arnhem, zoals de Jodenvervolging die in Arnhem in twee grote razzia’s plaatsvond, Operatie Market Garden in 1944 (de Slag om Arnhem) en de daaropvolgende evacuatie, wordt het leven en de ontwikkeling van drie vriendinnen gevolgd vanuit hun perspectief.
Emmy’s ouders kiezen voor een lidmaatschap bij de NSB. Kiest Emmy hier ook voor? En haar broers? De ouders van Lotte nemen onderduikers in huis, Lotte is actief in het verzet. Hannah is Joods, zal zij gedeporteerd worden net als veel andere Joden of zal haar familie onderduiken?
Als sinds hun eerste schooldag zijn de meisjes bevriend, ze worden zelfs ‘de drie musketiers’ genoemd. Houdt hun vriendschap stand, hoe gaan ze om met de verschillende standpunten van hun omgeving maar ook van hunzelf? In een aangrijpend, fictief verhaal worden de verschillen, maar ook de overeenkomsten verteld van drie jonge meisjes in oorlogstijd, waar kiezen zij voor?
Boven de hoofdstukken staat vanuit wiens perspectief het verhaal verteld wordt. Het begint vrolijk, drie meiden die genieten van de mooie dagen tijdens de vakantie, maar al snel lezen we hoe WOII in de levens van deze meisjes ingrijpt en wat het met hen en hun familie doet. De meisjes en hun dilemma’s worden zeer beeldend beschreven, ze kruipen onder je huid. Een verhaal dat je raakt, over vriendschap, trouw, angst en liefde. Een indrukwekkend, maar makkelijk te lezen verhaal zo levensecht geschreven over de gruwelijkheden van WOII.

Wilma Veltkamp, 13 november 2022


Hoe drie vriendinnen de oorlog elk op hun manier beleven

Lotte, Hannah en Emmy zijn drie hartsvriendinnen en gaan samen naar de middelbare school. Tijdens de oorlogsjaren verandert hun vriendschap geleidelijk. Hun families hebben een andere achtergrond en hebben verschillende ideeën over de oorlog, de Duitsers en het verzet. Hannah en haar familie zijn joods, dit heeft voor hen grote gevolgen in deze onzekere tijd. Emma's moeder idealiseert de NSB en de Duitse macht, dat heeft zijn weerslag op Emma en Lotte groeit op in een gezin waar het verzet een grote rol speelt. De verschillen in opvattingen kunnen niet groter zijn, ondanks alles lukt het de meiden om elkaar altijd weer te vinden. 
Dit verhaal geeft een realistisch beeld over de tweede wereldoorlog en over vriendschap in moeilijke tijden. De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt en nemen je mee op reis door hun leven. Tijdens het lezen heb ik menig traantje gelaten, doordat ik zo in het verhaal opgeslokt werd en me helemaal kon inleven. Je voelt tijdens het lezen de frustratie, angst. maar ook de ontluikende liefde van de jonge meiden. 
Doordat het verhaal vanuit elk van de vriendinnen wordt verteld, krijg je een goed beeld van de denkwijze van de personen en kun je je inleven in hoe mensen tot hun beslissingen kunnen komen. Zelfs als ze heel moeilijk zijn of voor anderen vaak niet te begrijpen. 
Ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen heb ik dit boek met veel plezier gelezen, het heeft veel indruk gemaakt.. Het einde is heel mooi, een goede afsluiting van een moeilijke tijd. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van oorlogsromans die de gewone burger en hun leven beschrijven.

Tanja Hermans, 12 november 2022


De schrijfstijl is beeldend en het boek leest snel

Deze drie Arnhemse meisjes ook wel de drie musketiers genoemd zijn al vanaf de kleuterschool vriendinnen door dik en dun. Als in 1940 de tweede wereldoorlog uitbreekt gaan zij net naar de middelbare school en zijn echte pubers.
De oorlog is in volle gang en ook de vriendinnen komen voor moeilijke keuzes te staan.
Wat is belangrijker, de vriendschap voor elkaar en de loyaliteit aan je ouders en andere familieleden.
Hannah is Joods, Emmy haar ouders en broers zijn lid van de NSB en Lotte haar ouders geven hulp waar nodig.
Langzaam maar zeker groeien zij door de omstandigheden uit elkaar en hebben zeer veel moeite met de situatie waardoor zij voor moeilijke dilemma’s komen te staan.Dit boek laat heel duidelijk zien wat oorlog met mensen doet.Voor elk van de vriendinnen zijn de omstandigheden anders en zij raken daardoor volkomen uit balans.Het is schokkend om te lezen wat er allemaal gebeurt en hoe zij hier mee omgaan.
Ook laat het boek duidelijk zien dat er ook heel veel goede en onbaatzuchtige mensen zijn die het leed van anderen ter harte nemen en hiernaar handelen.
De hoofdstukken zijn kort en steeds vanuit een ander perspectief belicht en hebben elk een eigen verhaal waarbij je het soms wel en soms niet begrijpt waarom iets gebeurt. Hoewel het boek fictie is zijn er zeker situaties die dichtbij de werkelijkheid staan.
Oorlog is nooit alleen wat je aan de buitenkant ziet maar laat diepe sporen na in het leven van hen die het meegemaakt hebben.

Nel Crea, 11 november 2022


Het boek is fictie maar alle feiten hebben wel plaatsgevonden. De auteur slaagde er wonderwel in een mooi, krachtig verhaal te schijven

Hannah, Lotte en Emmy zijn drie 14-jarige meisjes, vriendinnen, die in het begin van de oorlog zo goed en zo kwaad als het ging hun leventje proberen te leiden. Al heel gauw laat de oorlog ook zijn indruk na op hun groepje, als een van hen niet meer naar het park mag, niet meer naar school mag, eigenlijk zo goed als niets meer mag. Hannah is Joods, al is haar familie niet praktizerend, en dus moet zij zich aan alle verbodsregels houden. Lotte, dochter van de huisarts komt in het verzet terecht en Emmy is eigenlijk het meest complexe karakter van de drie. Zij komt uit een NSB-gezin, al twijfelt ze zelf echt wel aan die gedachtegang. Als zij dan later ook nog verliefd wordt op een Duitse soldaat dreigt de vriendschap volledig vernield te worden. En toch… De vriendschap bleek sterker.
De auteur schreef dit als een jeugdboek en de stijl zal zeker jonge mensen aanspreken. Maar net zo goed volwassenen. Dat lijkt me echt wel een huzarenstukje dat alleen de écht goede auteurs gegeven is. Het verhaal probeert de werkelijkheid niet te verdoezelen, al worden de ergste gruwelen niet verteld, wat ik ook prima vind.
In mijn kennissen- en vriendenkring zitten nogal wat leraren Nederlands, godsdienst, zedenleer en geschiedenis en ik ga dit boek dan ook van harte aanbevelen voor hun doelgroep. 14-16 jaar. Dit lijkt me een prima boek om daarna vakoverschrijdend het gesprek op gang te brengen over ‘oorlog’ en wat die met gewone mensen doet.
Vandaag ‘vieren’ wij in België Wapenstilstand, het einde van de eerste Wereldoorlog die hier zo’n impact had, zeker in de Westhoek. Ondertussen is deze dag uitgegroeid tot een dag van herinnering aan al diegenen die hun leven gaven in heel veel gewapende conflicten, vaak nog heel jonge mensen die ver van huis waren, en eigenlijk helemaal niéts met dat wapengekletter hadden maar die moesten gehoorzamen en hun land moesten verdedigen.
Boeken als dit leren om die mensen te herinneren, met veel respect. Zij betaalden de hoogste prijs, opdat wij in vrijheid zouden kunnen leven. Dat mogen we nooit vergeten, dat is onze plicht tegenover hen. Dank aan Corrine Baard-Post dat ze ons die kans geeft met dit prachtige boek.

Anne-Marie Dewachter, 11 november 2022


Heel aangrijpend en representatief beeld over de oorlogsjaren

Lotte, Hannah en Emmy zijn 3 vriendinnen die samen naar de middelbare school gaan in Arnhem. Het verhaal begint in de zomer van 1941, een periode waarbij de oorlog al een jaar aan de gang is, maar in Arnhem het leven voorlopig gewoon door ging. Duitse soldaten zijn aanwezig maar nog niet in grote aantallen. Maar daar komt algauw verandering in en het leven van de 3 meisjes zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het verhaal wordt verteld door de 3 vriendinnen en hoe zij elk apart de gebeurtenissen ervaren en vooral welke invloed de oorlog heeft op elk van hen. Door het standpunt te zien vanuit 3 totaal verschillende karakters en hun families wordt een brede kijk gegeven op de impact van de oorlog op verschillende lagen van de bevolking. We volgen hun uitzonderlijke verhaal doorheen de oorlogsjaren van tienermeisjes tot jongvolwassen vrouwen. Een beklemmend relaas die je onmogelijk onberoerd laat. Hannah is een Joods meisje en samen met haar zusje en ouders staan ze voor een moeilijke keuze: onderduiken of zich melden en laten opsluiten in werkkampen? Emmy leeft samen met haar 2 broers en ouders, waarbij vooral de moeder het hoogste woord voert en lid is van de NSB. Lotte woont dan weer samen met haar broer die in het verzet zit en haar ouders die een bejaard koppel laten onderduiken op zolder.

“ Ze komen!’ riep Frits opgewonden. ‘Nu het luik in!’ Hannahs hart bonsde in haar keel. In de verte hoorden ze het zware geronk van vrachtwagens. In een mum van tijd gleden ze alle vier het luik in met de deken onder hun arm. Het was krap in de ruimte onder de vloer. Ze konden amper met z’n vieren op een rijtje liggen. Toen Frits het luik weer sloot, werd het pikkedonker. “

De vriendinnen krijgen het niet alleen zwaar te verduren door de opgelegde regels en voedselschaarste, maar ook tegenover elkaar kunnen ze niet meer vrijuit spreken. Waar Hannah echt moet vrezen voor haar leven en dat van haar ouders, heeft Emmy het vooral moeilijk met de visie van haar moeder, of toch ook niet? Lotte heeft het dan weer moeilijk met de keuzes van Emmy en kiest dan ook voor een heel andere weg. 

De auteur weet de gevoelens en de angsten zo goed te verwoorden en over te brengen waardoor je als lezer hun dilemma’s en twijfels aanvoelt. Ook de onderlinge confrontaties tussen de vriendinnen zijn soms hartverscheurend en benadrukken nog eens extra wat de gevolgen zijn van hun persoonlijke keuzes en vooral die van hun ouders. En ook al zijn de Duitsers de oorzaak van alle ellende, toch wordt er ook stilgestaan bij de Duitse soldaten, die ook families hebben en soms genoodzaakt werden om te vechten. Want onder de gesneuvelden zijn er geen winnaars te bespeuren. Naast alle miserie en ontberingen is er ook plaats voor de liefde. Een mooi lichtpuntje in die moeilijke periode maar ook niet zonder gevaren.

Ondanks de gruwelijke gebeurtenissen en mensonterende toestanden leest het enorm vlot, een meeslepende schrijfstijl waarbij ook de omgeving en de atmosfeer heel filmisch worden weergegeven. Absoluut een aanrader, een verhaal over angst, onzekerheid maar vooral ook kracht. Een fictief verhaal die voor mij het leven van velen beschrijft die deze zwarte geschiedenis hebben meegemaakt. Een mustread omdat zo veel verschillende items besproken worden vanuit diverse invalshoeken waardoor je een heel representatief en uitgebreid beeld voor ogen krijgt.

Veronique Dochy, 11 november 2022


Een wonderschoon boek!

Je hebt mensen die alle boeken over de Tweede Wereldoorlog verslinden. Bij die groep hoor ik zeker niet. Toch ben ik op aanbeveling aan deze roman begonnen. Eerst voorzichtig aan, af en toe een hoofdstuk, maar geleidelijk aan werd ik het boek ingezogen. Ondanks alle ellende die uiteraard ook beschreven wordt vind ik het een wonderschoon boek. Gezien mijn leeftijd weet ik genoeg van deze periode in de geschiedenis, ook uit overlevering, om te constateren dat diverse scenario’s die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben voorgedaan in het boek verwerkt zijn. Het is weliswaar fictie maar met een historisch correcte achtergrond.
We maken een voor een kennis met de drie meisjes, op dat moment ongeveer 13 jaar, die vanuit een onbezorgde jeugd geleidelijk aan in de oorlogssituatie terecht komen.Waar worden ze allemaal mee geconfronteerd en hoe gaan ze ermee om? Telkens wordt geschreven vanuit het perspectief van een van hen. Zo lezen we wat ze hebben meegemaakt en wat dat met ze heeft gedaan. Het boek speelt zich af in de regio Arnhem waar ik totaal niet bekend ben, maar dat hindert niet. Ik kan me wel voorstellen dat als je dat wel bent het een meerwaarde heeft, gezien alle locaties die beschreven worden.  

Maar uiteindelijk is wat mij het meest intrigeert:
Wie zijn deze meisjes? Hoe bepalend is het gezin waarin ze opgroeien voor hun keuzes? En hoe beperkt zijn ze in hun keuzes vanwege hun gezin, hun leeftijd, de situatie?
Wat voelen ze, wat denken ze en hoe handelen ze?
Hoe is het toch mogelijk dat al deze wreedheden hebben kunnen plaatsvinden?
Wat doen mensen elkaar aan?
Dit alles wordt knap beschreven, de sfeer is voelbaar en is voor mij de rode draad.

Heel verrassend is de proloog. Een aanrader ook voor onze jongere generatie om via dit pakkende boek kennis te maken met wat zich zoal in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het zou verplichte lectuur moeten worden op de middelbare school…

En tenslotte wil ik niet onbenoemd laten dat niet alleen de inhoud maar ook de vormgeving van het boek van hoge kwaliteit is.

Tini van Bokkem , 6 november 2022


Zo ontzettend knap dat een auteur een fictief verhaal schrijft en ik als lezer denk dat het waargebeurd is

Dit indrukwekkende verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Lotte, Hannah en Emmy. Hun gezamenlijke vriendschap markeert hun levenspaden. Ogenschijnlijk drie lieve, empatische, vrolijke meiden. Totdat je de data leest boven de hoofdstukken….en in een klap beseft dat het gaat om drie getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds nieuwsgierigmakend en anderzijds lees ik met ingehouden spanning verder.
Nog steeds lieve meiden maar de onbezorgdheid van een jeugd weggeslagen door een inktzwart meedogenloos monster dat Tweede Wereldoorlog heet. Dat hen dwingt tot het maken van keuzes. Geen lukrake keuzes want dat kan fataal zijn. In de korte tijd die hen rest om te beslissen is een scherpe geest en snel handelen van levensbelang.
De drie woorden vechten, vluchten of bevriezen komen helder terug in dit verhaal. Door middel van intens spannende, gruwelijke, hartverscheurende, mensonterende en vernietigende gebeurtenissen werd ik onderdeel van dit verhaal. Over de verschrikkelijke oorlogsjaren die Arnhem in de meest zwarte duisternis hulde. 
En sommige mensen vochten tegen de meedogenloze vijand door anderen te helpen. Door hun leven te wagen opdat anderen door konden leven. Ook het vergiftigen van een onschuldig kind met dweperij met de vijand is pijnlijk duidelijk tentoon gespreid. Het zware juk dat kinderen dan moeten dragen, beneemt je de adem, maakt boos en verdrietig. De uitzichtloze hel en verdoemenis waar je terecht kwam als je van het verkeerde ras was, verscheurde me van binnen. Meerdere malen wilde ik het boek in rennen totdat ik besefte dat dat niet kon. 
Dit verhaal is fictief maar gedurende het lezen dacht ik dat het waargebeurd was. Omdat het verhaal zulke levensechte dialogen tussen de personages bevat, alle gebeurtenissen zo levensecht ingekleurd zijn. Het hele verhaal al je emoties beroerd, vaak klievend als een vlijmscherp mes door je ziel om dan weer te prikkelen als er ondanks uitzichtloosheid liefde opbloeit. De diep doordringende opluchting als de reddende engelen eindelijk op aarde landen. 
De epiloog is van zo’n zuivere schoonheid en bewijst hoe vriendschap ondanks levensomstandigheden, levensvisies en afkomst zo diepgeworteld kan zijn. Dat het tranen kan uitwissen, dat er gesprekken op gang komen waarin iedereen gehoord wordt, iedereen transparant en eerlijk durft en mag zijn zonder dat de hemel instort. Dat ondanks de gruwelen liefde en vriendschap allen kracht geeft.
Bedankt Corrine Baard-Post je hebt me betoverd en diep geraakt met je indrukwekkende verhaal. Ik hoop dat mijn dochters dit boek op een dag ook kunnen lezen en begrijpen. Opdat we nooit vergeten door welke helden wij in vrede mogen leven. 

Mijn mening: Ik geef 5 sterren.
Zo ontzettend knap dat een auteur een fictief verhaal schrijft en ik als lezer denk dat het waargebeurd is.
Omdat het verhaal zo beeldend, indrukwekkend en diepgaand verteld wordt. Je leest dit boek niet maar je bent overal bij. Je wordt tijdens het lezen deelgenoot van dit verhaal. Je belandt in een achtbaan aan gebeurtenissen van mensonterend en gruwelijk tot vertederend en zeer intens. Vanaf de eerste letter greep dit verhaal me, ging het onderhuids en liet het mij niet meer los.
Ik hoop van harte dat Corrine Baard-Post nog vele boekenparels mag uitbrengen. In de toekomst zou ik graag meer boeken van haar lezen en recenseren. Een auteur met een grote hoofdletter a.

Jitske Kingma-Postma, 1 november 2022


Aangrijpend, realistisch geschreven

Drie jongeren
Drie levens
Drie keuzes

Op de cover staan drie meisjes, waarvan er een de Jodenster draagt. De andere twee lijken enige afstand te scheppen in het gesprek, maar toch ook weer niet.
Drie jongeren. De ene is Joods, de tweede zit in het verzet en de derde komt uit een NSB gezin. Een onmogelijke vriendschap, of toch niet?
Drie levens, met elkaar verbonden.
Lotte, Hannah en Emmy zijn al sinds dat ze klein waren, de beste vriendinnen en ondernemen vaak leuke dingen met elkaar. Niets staat hun vriendschap in de weg, maar dan breekt de oorlog uit. De vriendschap met Lotte, maar vooral met Emmy, blijkt opeens levensgevaarlijk voor de Joodse Hannah. Stilaan worden de drie vriendinnen geconfronteerd met een oneerlijke strijd en moeten ze keuzes maken, die ze niet gedacht hadden ooit te hoeven maken. Vriendschap strijdt om voorrang, maar angst regeert. Hoe moet dit verder?
Het verhaal zit goed in elkaar, korte hoofdstukken, telkens gezien vanuit een andere persoon, veel vertellend. Fictief, maar eenmaal gelezen, zeker wetend dat het verwijst naar overeenkomende feiten uit WO II. Het zou niet misstaan als waargebeurd.
De auteur laat de lezer de gedachten dragen van de hoofdpersonen, je wordt bijna gevraagd om ook te kiezen. Gelukkig hoeft dat niet, oneerlijke keuzes waar je op die leeftijd niet mee bezig zou moeten zijn, ik zou het niet kunnen. Ik kan niet zeggen welke van de drie hoofdpersonen de meeste sympathie opwekte bij mij. Eigenlijk waren ze mij allen even dierbaar. Wat een ongelooflijk dappere meiden.
De personages worden uitvoerig geschetst, en ook de omgeving en de tijd. Zeer beeldend geschreven, je bent als lezer gewoon ook daar. Je beleeft het allemaal intens. Het duurde dan ook even voor ik het los kon laten.
Een verhaal, wat absoluut nog lang na blijft zinderen, zeer toegankelijk geschreven voor zowel jongeren als volwassenen.

Shirley Pellikaan, 9 oktober 2022


Ik weet gewoon even niet wat ik moet zeggen

Meestal als ik reviews schrijf dan vliegen m'n vingers over het toetsenbord. Vrijwel zonder na te denken, alsof vingers direct weten wat mijn hoofd wil zeggen. Dit keer is het anders, ik weet gewoon even niet wat ik moet zeggen. Lotte, Hannah & Emmy heeft mij zo in mijn hart geraakt dat ik er stil van ben. Dat ik de laatste bladzijde 4x heb moeten lezen omdat de tranen zo hard over mijn wangen liepen dat ik gewoon geen letter meer scherp kon zien. 

Ik heb de 3 meisjes in mijn hart gesloten. 3 Tienermeisjes die zomaar de oorlog in werden gezogen en op hun eigen manier moesten overleven. Vanuit de 3 perspectieven volg je Lotte Hannah & Emmy tijdens de tweede wereldoorlog in Arnhem. En juist dit maakt het boek zo sterk. Je leest niet alleen vanuit een Joods meisje (Hannah), maar ook vanuit haar vriendinnen Lotte, die in het verzet zit, en Emmy waarvan de ouders NSB zijn. Dit maakt het verhaal volledig en zorgt voor een compleet beeld. Je leeft met de meisjes mee, houdt je adem in tijdens het lezen en voor je het weet is het boek uit. Een meeslepend verhaal over keuzes maken, vriendschap, angst, liefde en overleven in een verschrikkelijke tijd. 

Ondanks dat het een fictief verhaal is, denk ik dat dit boek mij zo geraakt heeft omdat het zich in en rond Arnhem afspeelt. Het is iets menselijks; als dingen een ver van je bed show zijn komt het vaak toch minder hard binnen dan wanneer het gebeurt in de stad waar je zelf woont. Als je leest over je plaatsen waar je zelf komt. Want elke keer als ik nu over de Zijpendaalseweg naar werk rij, denk ik met een brok in mijn keel aan Lotte, Hannah en Emmy. Ze staan voor mij als het ware symbool voor alle verschrikkingen die zich hebben afgespeeld in en rond Arnhem 1941-1945. Corrine Baard-Post heeft met dit boek de oorlog in Arnhem op begrijpelijke taal beschreven zodat het erg toegankelijk is en ook jongeren een beeld krijgen van hoe het leven in Arnhem in oorlogstijd eruit zou kunnen hebben gezien voor iemand van hun leeftijd. Een aanrader voor de leeslijst! 

"Ze had bewondering voor Riets opgeruimde karakter en de belangeloze manier waarop zij en haar man een wildvreemd gezin hielpen. Ze wist eerlijk gezegd niet of zij hetzelfde zou hebben gedaan. Ze hoopte van wel, maar wist het niet zeker." 

Een prachtig boek dat 100% het lezen waard is voor jongeren (maar ook ouderen!) die in en rond Arnhem wonen. Maar ook als je niet uit de buurt bent en geïnteresseerd bent in verhalen uit WOII is Lotte, Hannah & Emmy zeker aan te raden. Een belangrijk stuk geschiedenis, opdat wij niet vergeten.

Crissyzee, 8 september 2022 (via Hebban)


Een verrassend indrukwekkend geschreven boek!

Dit boek kwam ergens voorbij op Facebook en had meteen mijn aandacht. Een aantal boeken/dagboeken over Arnhem en regio in oorlogstijd had ik al gelezen. Dit boek 'sleurt' je direct mee in de oorlogsjaren. Nu in de ogen van drie meiden die allen een verschillende achtergrond hebben. Je wilt steeds weten hoe het hen vergaat en blijft daardoor geboeid. Enigszins vergelijkbaar met de Duitse serie:' Unsere Mütter, unsere Vater.
Veel herkenbare situaties die ik hoorde van mijn grootouders en familie. Zoals onderduikers op de boerderij en later ook mensen uit het westen onderdak geboden tijdens de hongerwinter. Verborgen ruimtes op de vliering.
Kortom echt de moeite van het lezen waard en ik vind het zeker iets voor een verfilming!

Arjan Morsman, 24 augustus 2022


Oh heb het uit, wat een waanzinnig boek!

Emotioneel echt, alle plekken, wat er gebeurd is zo herkenbaar als Arnhems meisje van ouders die de oorlog hebben meegemaakt… soms echt weg moeten leggen, zoveel deed het met me! Veeeeel dank en grote complimenten! Bijzonder en zeer de moeite waard!

Aleid Klein Middelink, 22 augustus 2022


Zojuist het boek uitgelezen...Ik ben er stil van

Als Arnhems meisje veel herkenningspunten gevonden in het boek. Het verhaal gaat op die manier nog meer leven.
Veel verhalen over de oorlog gehoord van mijn vader, die uiteindelijk naar Amsterdam geëvacueerd zijn met het gezin.
Dank je wel voor dit prachtige verhaal over 3 heel verschillende meisjes en hun verhaal.

Bianca Blok, 13 augustus 2022


Uit. Gelezen. Getreuzeld. Uitstel om boek dicht te slaan. Geen afscheid van willen nemen.

Door vormgeving, lettertype en geur (!) lijkt je boek -voor mij- een jeugd-boek. Extra dimensie daardoor, door die beleving  voelde ik me ook weer 15, 16, 17 en las ik je boek door de ogen van toen mijn ik. Van dezelfde leeftijd als die meiden in je boek, toen... toen.... En daar,  in mijn Arnhem. Dank je wel.

Dorine van Geijn, 10 augustus 2022


Super goed geschreven boek 

Als je eenmaal begint kan en wil je hem eigenlijk niet wegleggen,  echt een aanrader!

Erik Heddema, 7 augustus 2022


Wat een mooi boek, ik heb hem in 1 keer uitgelezen.

Omdat ik in de buurt woon, kon ik een beeld vormen van de routes die genomen zijn en waar de meisjes woonden e.d. Echt een aanrader.

Helen Derwig, 7 augustus 2022


Een ontroerend verhaal dat elke fervent lezer en elke geïnteresseerde in de oorlog in zijn algemeenheid, en jongeren in het bijzonder, gelezen zouden moeten hebben.

Juist in deze tijd, waarin oorlog in Europa dichterbij dan ooit is, en in Oekraine en Rusland deze verhalen zich in het nu afspelen, geeft het inzicht waarom onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en we altijd moeten blijven herinneren. De kracht van het boek is dat het de oorlog klein en persoonlijk maakt. De persoonlijke en onderlinge strijd van drie vriendinnen in de overgang van een onbezorgde jeugd naar een te snelle, noodgedwongen, volwassenheid. De keuzes die gemaakt( moeten) worden op basis van de drie stressreacties vechten, vluchten of bevriezen leveren een spanningsboog op die maken dat het boek een pageturner van jewelste wordt. Je leeft volledig mee met de drie opzichzelfstaande verhalen, die tegelijk met elkaar verbonden zijn. Het verhaal maakt ook op genuanceerde wijze duidelijk dat ook in oorlog, elke oorlog, het juist niet zwart en wit is, maar vooral grijstinten betreft. Het is maar vanuit welke achtergrond je komt. Ik heb het boek in één adem uitgelezen en het ontroerde me op meerdere momenten zoals weinig boeken eerder gedaan hebben.

Arjan Post, 22 juli 2022


Het boek heeft me erg geraakt...

Corrine Baard- Post vroeg mij om een recensie te schrijven over haar boek over Lotte, Hannah en Emmy, Arnhemse meisjes in oorlogstijd. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan dus ik ga mijn best doen. Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Hanneke van der Giessen en ben een vrouw van 62 jaar. 

Het boek heeft me erg geraakt omdat ik een moeder heb van 91 jaar. Ze was 9 jaar toen de oorlog uitbrak en 14 jaar toen de vrede werd getekend. Thuis werd er nooit over de oorlog gesproken en wat dat met haar heeft gedaan. De laatste jaren komen er pas verhalen naar buiten en kunnen wij haar een beetje helpen met haar angsten. Alhoewel het boek gaat over oudere meisjes dan mijn moeder was, kan ik er veel in herkennen. Zij woonde destijds in Terbregge, onder de rook van Rotterdam en heeft het allemaal meegemaakt. Het bombardement, het Joodse vriendinnetje wat ineens was verdwenen, het onderduiken van haar vader en broer, het overlijden van een andere broer en de hongerwinter en hoe zij en haar jongere broer naar Overijssel werden gestuurd om bij de boeren ondergebracht te worden om aan te sterken en omdat daar wel eten was. Daarom is dit voor mij een boek met een betekenis en het helpt mijn moeder nog beter te begrijpen. Ik dank Corrine daarvoor.

Nu de recensie: Dit boek gaat over Lotte, Hannah en Emmy, drie meisjes die al vanaf de kleuterschool vriendinnen zijn. Je leert ze kennen en je gaat van ze houden. Je gaat erin mee hoe hun wereld langzaamaan verandert en hoe al het vertrouwde stukje bij beetje wegvalt tijdens een oorlog. Ze krijgen te maken met angst, haat, verraad, verwoesting en het verlies van dierbaren. Maar er is ook liefde, hoop en vertrouwen. Een boek over onmogelijke keuzes die de meisjes toch moeten maken. Dit is een boek wat iedereen kan lezen. Ouderen zullen zichzelf erin herkennen en hun kinderen en kleinkinderen lezen wat hun Oma of Moeder heeft doorgemaakt. Het is een vlot geschreven boek en als je er eenmaal in begint kan je het moeilijk weg leggen, blijft het spannend en laat je op het puntje van je stoel zitten. Zo benieuwd ben je wat er met de meisjes en hun families gebeurt. De geschiedenis is bekend maar juist het persoonlijke drama wordt in dit boek goed weergegeven. Echt een aanrader voor mensen die wat meer over die tijd willen weten.  

Hanneke van der Giessen, 24 juni 2022


Dit boek is echt de moeite waard om te lezen! Wat mij betreft 5 sterren *****

Het verhaal begint in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie vriendinnen die in Arnhem wonen gaan samen naar de middelbare school en ondernemen leuke dingen. In eerste instantie lijkt de oorlog nog ver weg en voelen zij zich veilig in hun stad. Maar gaandeweg de oorlog wordt het voor de meisjes steeds moeilijker om te doen alsof er niets aan de hand is. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt: Ga je in het verzet wanneer je wordt gevraagd om anoniem boodschappen en krantjes rond te brengen? Neem je onderduikers in huis met de kans dat je zelf ook wordt verraden? Wat doe je wanneer je niet meer naar je eigen school mag omdat je Joods bent? En ga je een Jodenster dragen omdat je dat wordt opgedragen? En waar ga je onderduiken wanneer er razzia's zijn in jouw straat? Wat doe je wanneer je wordt gedeporteerd en je weet niet waar je reis eindigt? Wat doe je wanneer je ouders en je broers fanatieke NSB-ers zijn? Wanneer je op een leeftijd bent dat je misschien zelf nog niet een keus durft te maken en je laat overreden door een ander? En ben je slecht wanneer je een Duits vriendje krijgt die soldaat is, maar toevallig wel de liefste jongen is die je kent? Wanneer ben je een heldin en wanneer slachtoffer? Hoeveel impact hebben de keuzes van Lotte, Hannah en Emmy op hun levens in oorlogstijd? Houdt hun vriendschap stand? Een meeslepend en indrukwekkend verhaal over een rot oorlog, gezien door de ogen van drie jonge meiden en waarin hun weg wordt gevolgd door de oorlogsjaren heen. 
Het verhaal is fictief, maar het had ieder jong meisje uit die tijd kunnen zijn. Wel zijn waargebeurde historische gebeurtenissen zoals de razzia's, operatie Market Garden (de Slag om Arnhem) en de daaropvolgende evacuatie in het verhaal verwerkt. Voor wie in Arnhem of omgeving woont of deze omgeving kent (maar ook Doetinchem en omgeving): je zal zeker veel herkenningspunten terugvinden in het boek. Corrine vertelt over jonge mensen in de Tweede Wereldoorlog in Arnhem in het oosten van Nederland met met alle gruwelijke gevolgen van dien. 

Ceciel Maas-Storkhorst, 19 mei 2022


Dit boek geef ik weer door aan onze kinderen en voor later de kleinkinderen.

Het is een bijzonder mooi boek Corrine! Geschreven in begrijpelijke taal en zeer duidelijk. Het verhaal doet me ook denken aan de verhalen die mijn ouders, pas veel later, vertelden. Mijn moeder heeft als tienermeisje een dagboek bijgehouden waarin ze alle ontwikkelingen rondom de oorlog bijhield. Als het dreigend werd, verstopte ze dit dagboek in de grond onder de oude lindebomen naast hun boerderij. Later is dit dagboek herschreven en in kleine kring uitgegeven.
De meisjes worden in het boek goed in beeld gebracht inclusief hun achtergrond en later de keuzes waar ze voor stonden. Liefdevol dat er geen oordeel wordt geveld over ieders keuze, je kunt het je immers zo goed voorstellen! Laten we hopen dat het begrip en acceptatie tussen mensen onderling mag groeien!!

Tjitske Bijlsma- Renkema, 15 mei 2022


Dit is echt een prachtig boek.

Een boek over de oorlog, maar misschien nog wel meer over vriendschappen (in de oorlog). Nog weken erna dacht ik hoe ik zou handelen als ik Hannah, Lotte of Emmy was geweest. Ik heb het boek net aan een leerling meegegeven en ik hoop dat hij er net zo van geniet en leert als ik heb gedaan.

Wietske Witteveen, 13 mei 2022


Prachtig boek.

Het boek heb ik in een paar dagen uitgelezen. Wat een geweldig mooi boek. Mijn dochter leest het boek nu en zij vindt het indrukwekkend om door de ogen van leeftijdsgenoten te kijken.

Deborah Wnnks, 12 mei 2022


Het doet mij denken aan de verhalen van mijn ouders.

Mijn ma werkte in het verzet, ze heeft veel joodse mensen vanuit Amsterdam naar Vierhouten gebracht. En mijn pa moest naar een kamp om zijn vader te beschermen. Mijn pa vertelde er nooit over maar ma wel, en dit boek doet me echt denken aan haar belevenissen. Heel waar en je ziet het gebeuren. Mijn kleindochter gaat het nu lezen en ik denk dat ik het nog een keer ga lezen.

Els Leijtens, 11 mei 2022


Dit boek raakte een gevoelige snaar

Als je vader en zijn zussen, Arnhemmers in oorlogstijd, deze periode aan den lijve hebben meegemaakt dan voel je in al je poriën dat de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem nooit ver weg is. Nu is die bij mij nooit ver weg, gezien mijn interesse in deze periode en de plek wààr ik woon en dit boek raakte een gevoelige snaar. Ik voel, zie, hoor en ruik wat er gebeurd is en tegen deze achtergrond wordt een mooie vriendschap beschreven, die zwaar op de proef wordt gesteld.Eenmaal begonnen wìl je weten hoe dit verhaal eindigt, hoop je dat er geluk gloort, gun je iedereen een eind goed al goed....Drie meisjes aan de vooravond van het leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn....Adembenemend en zò dichtbij....

Marjolein Langen, 4 mei 2022


Wat een mooi boek, ik heb het in een keer uitgelezen.

Het maakt de situatie in oorlogstijd heel duidelijk, ook omdat het bekende straten en plekken zijn. Ik zag hieronder een reactie van Joop Adriaans die sprak over zijn jeugdvriend Ido Nathans,laat ik nu in het huis wonen van Ido sinds 4 jaar en nog contact hebben met Ido en zijn zus Ina Nathans en haar dochter. Zij zijn in 1942 ondergedoken in Ede en een dag later vielen de Duitsers de woning binnen. Ook zij gingen direct na de oorlog weer naar de HBS terug. Dank voor dit boek.

Tanya Looijen, 13 februari 2022


De verhalen van deze 3 meisjes zullen me altijd bij blijven, net als de verhalen van Anne Frank en Etty Hillesum!

Het is alweer even geleden dat ik het boek Lotte, Hannah en Emmy; Arnhemse meisjes in oorlogstijd gelezen heb. Ik had het in 2 dagen uitgelezen, want eenmaal begonnen, kon ik het haast niet meer weg leggen. Ik wilde alsmaar weten hoe het verder ging... Het boek heeft me heel diep geraakt. De verhalen van deze 3 meisjes zullen me altijd bij blijven, net als de verhalen van Anne Frank en Etty Hillesum! De meisjes zijn me onder de huid gekropen. Alhoewel Lotte, Hannah en Emmy fictieve personages zijn, heeft Corrine Baard-Post hun karakters en hun ervaringen op zeer geloofwaardige wijze weergegeven. Wat mij betreft mag dit boek verplichte literatuur worden op middelbare scholen. Het geeft zo goed weer hoe mensen verschillend kunnen reageren op dramatische omstandigheden, en het helpt om begrip te krijgen voor de keuzes van mensen. Het is niet altijd zo zwart-wit. Was die Duitse soldaat wel zo slecht, of was het ook maar een gewone jongen die verplicht werd in dienst te gaan? Waren alle mensen die aan de NSB verbonden waren in- en in slecht? Beseften ze allemaal wel waar ze aan meewerkten? Is het wel zo makkelijk, of nodig, om één kant te kiezen? Moeten we mensen veroordelen, die andere keuzes maken dan wij? Hier zat voor mij persoonlijk best een les in...
Hoe verder ik in het boek vorderde, hoe verdrietiger ik werd. Hoe kunnen mensen elkaar toch zoveel leed aan doen? Hoe kunnen mensen elkaar zo uitsluiten, zo verraden, zo kapot maken? Maar ondanks dat we deze oorlog jaarlijks herdenken, gebeuren dit soort dingen nog dagelijks in de wereld, en ik kon het niet helpen om verschillende parallellen te zien tussen het prille begin van de oorlog, en de situatie waarin we nu sinds 2020 zitten... Ik hoop dan ook dat het verhaal van deze 3 Arnhemse meisjes en hun families vele mensen mag bereiken en dat het besef dat zoiets echt nóóit meer mag gebeuren, nog dieper door mag dringen!

Marja Besselink, 19 januari 2022


Wat een mooi boek!

Het bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam als middelbare scholier heeft destijds, geboren in 1964, diepe indruk gemaakt. Vanaf die tijd kan ik me herinneren, ben ik geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog. In de zomervakantie met mijn echtgenoot in 2020 en 2021 naar Arnhem/Oosterbeek & Groesbeek op vakantie geweest. Aldaar museum Hartenstein, de John Frostbrug als ook het vrijheidsmuseum en  ook de Canadese begraafplaats bezocht.

Het boek over Lotte, Hannah & Emmy voegt hier echt iets aan toe! Het boek  is echt een aanrader voor iedereen die graag meer wil weten over deze periode. Dank je wel voor het schrijven van het boek!

Ilona Tulen, 8 januari 2022


Een prachtige dwarsdoorsnede van het leven van drie jonge vrouwen en de keuzes die zij moesten maken.

De auteur heeft altijd veel interesse in de Tweede Wereldoorlog gehad. Sinds ze in Oosterbeek woont, waar de Slag om Arnhem in 1944 uitgevochten werd, is die interesse nog groter. Met deze oorlogsroman beoogt ze een boek neer te zetten waarin jongeren kunnen lezen hoe leeftijdsgenoten de Tweede Wereldoorlog ervoeren. Hoewel de drie meisjes fictief zijn, geven zij een gezicht aan Nederlandse jongeren in oorlogstijd. Het boek vertelt over Lotte, Hannah en Emmy, drie hartsvriendinnen, net op de middelbare school als de oorlog uitbreekt. Toch gaat tijdens oorlog het leven door. Ze worden verliefd, roddelen, gaan naar school, en zijn overgeleverd aan de keuzes van hun ouders. Lottes ouders verbergen onderduikers op zolder, Hannah en haar Joodse familie mogen steeds minder en moeten kiezen tussen vluchten of melden, Emmy komt uit een NSB-gezin. De vriendschap wordt steeds minder verenigbaar, zal zij de oorlog overleven? Een prachtige dwarsdoorsnede van het leven van drie jonge vrouwen en de keuzes die zij moesten maken. Zowel geschikt voor volwassenen als jongeren vanaf ca. 15 jaar, met interesse in Tweede Wereldoorlog.

S. Koops, recensent Biblion, 7 januari 2022


Dank voor dit mooie en bijzondere boek.

Als dochter van ouders die de slag om Arnhem en de evacuatie hebben meegemaakt raakt dit boek ook mij. De impact van de oorlog op de levens van deze meisjes, maar op iedereen die de oorlog heeft meegemaakt, zou er toch voor hebben moeten zorgen dat het nooit meer zou moeten gebeuren. Maar helaas … 

Ciska Stipkes, 4 januari 2022


Ik ben ontzettend onder de indruk! Wat een prachtig boek.

Wat heb je deze dramatische periode op een geweldige manier weten weer te geven in een schitterend geschreven boek. Als je er aan begint wil je alleen maar verder. Knap verwoord hulde daarvoor. Ik ben een emotioneel mens en het heeft me ook veel tranen gekost. Het sprak me zo erg aan omdat veel over me zelf kon gaan. Ik kom uit een gezin vader moeder en 4 broers resp. 1921-1923 - 1931- 1934 waarvan ik de jongste was. Verder 2 half zussen. Mijn vader verspreidde de berichten van radio oranje, we waren bevriend met Ido Nathans, zoals de naam al zegt, joods. Was bevriend met mijn broer Andre 1931 en kwamen regelmatig over de vloer totdat het stopte. Ze bleken ondergedoken, daarom hadden we geen contact meer. Mijn halfzussen waren bij de NSB daar hing het hakenkruis in de kamer. Gevaarlijke situatie en mijn oudste broers voerde dingen uit waarvan ik niks wist en zaten ondergedoken in de Noordoostpolder.  Dit even waarom het boek me zo aangreep. Je hebt op een geweldige manier alle aspecten van deze zware tijd weten te verwoorden in een geweldig boek. Laat ik nou zeggen: ik vond het jammer dat het uit was. Je voelde het einde aankomen, maar het epiloog maakte er een mooi slot aan. 

Joop Adriaans, 29 december 2021


Mooi hoe u de verschillende oogpunten van leven in die tijd heeft weergegeven, het verzet, de nsb, de onderduik maar ook het oogpunt van de gewone Duitse jongen die dienst had moeten nemen… 

Het boek is op een dusdanige wijze geschreven, zo helder, waardoor ik het gevoel kreeg bij de meisjes aanwezig te zijn. 
Dit kwam mede doordat ik in Arnhem opgegroeid ben en bijna alle plekken en straten herkende die beschreven werden. Bv de school aan de Apeldoornseweg was ook mijn oude school… Dit boek is echt een aanrader!

Jeanne Harmsen Diersen, 28 december 2021


Ik kon telkens niet wachten tot ik tijdens schooltijd even een momentje had om verder te lezen en mee te kijken in de werelden van deze drie meisjes.

Je ziet hoe lastig het was in deze tijd om beslissingen te nemen en in plaats van dat je leest hoe alles is gegaan in je geschiedenis boeken, leef je echt mee, zeker een aanrader!!

Senna, (15 jaar), 19 cecember 2021


Wauw! Een heel mooi boek!

Ik kon mezelf na een aantal bladzijdes helemaal inleven in hoe het was in de tweede wereldoorlog. Heel erg ernstig hoe dit allemaal is gebeurd. Ik heb ook echt enorm veel geleerd over deze oorlog. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er contacten waren die voor de onderduikers een adres konden zoeken. Een groot compliment!

Kian (13 jaar), 17 december 2021


Wat een fantastisch boek. 

Ik heb zelden of nooit een boek gelezen, dat mij zo heeft geboeid en ook geëmotioneerd. 
Je leest het in één adem uit, en wilt het eigenlijk niet weg leggen. Het is fantastisch geschreven en gedocumenteerd.
En het is zeker ook een aanrader voor de jongere generaties.

Chris Ratelband, 24 november 2021


Wat een pakkend, treffend, boeiend en emotioneel verhaal!

Vanaf het begin zat ik er helemaal in. Ik kon het boek bijna niet wegleggen, prachtig geschreven. Echt een aanrader!

Priscilla Lok, 14 november 2021


Ik kocht het boek omdat ik Corrine ken

Eigenlijk heb ik niet zoveel affiniteit met de thematiek van het boek, de 2e Wereldoorlog. Maar dit boek heeft me enorm verrast. Het verhaal leest makkelijk, is heel goed geschreven en enorm pakkend. Toen ik eraan begon kon ik het bijna niet meer wegleggen. De 3 meiden kwamen echt tot leven, en ook de sfeer zoals die in Arnhem rond die tijd moet zijn geweest bracht Corrine tot leven. Ik heb genoten van dit boek. 

Wendy Stokman-Kinnaer, 10 november 2021


Een prachtig boek dat makkelijk leest en je mee terug neemt naar Arnhem en omgeving ten tijde van WOII.

Mooi hoe je de lezer meeneemt in de wereld van 3 vriendinnen en hun problemen, obstakels, keuzes, aanpassingsvermogen, vreugde en verdriet. De wereld door hun ogen, een kijkje in hun ziel! Chapeau! 

Marielle van Heugten, 7 november 2021


Het zijn indringende verhalen, treffend en meeslepend geschreven. Het is alsof je er zelf bij bent.

Zo af en toe brengen we hier een boek voor het voetlicht dat op de een of andere manier te maken heeft met de historie van Arnhem. Deze keer het boek Lotte, Hannah & Emmy, Arnhemse meisjes in oorlogstijd, geschreven door Corrine Baard-Post. Het boek kwam in augustus jongstleden uit en de eerste 600 exemplaren waren snel uitverkocht. Maar geen nood: er komt (of is inmiddels al) een tweede druk.

Het boek is geschreven in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen, en heeft daarnaast ook veel weg van een dagboek-vorm. Per datum wordt verteld wat deze drie meiden beleven. Het verhaal is -zoals de schrijfster aangeeft- volkomen fictief, maar de feiten die erin worden genoemd zijn wel degelijk waar gebeurd. Daartoe heeft de schrijfster veel feitenonderzoek gedaan.

De verhalen beginnen in juli 1941 en eindigen in mei 1947. De dagfragmenten bevatten indringende verhalen over de drie meiden, die elk uit een ander milieu komen maar dikke vriendinnen zijn. Hannah is Joodse. Emmy komt uit een NSB-gezin. En Lotte uit een gezin waar onderduikers welkom zijn.

Het zijn indringende verhalen, treffend en meeslepend geschreven. Het is alsof je er zelf bij bent. Zoals bijvoorbeeld wat zich afspeelt in 1944 wanneer de vader van een van de meisjes door de Duitsers wordt meegenomen nadat het verzet sabotage aan het spoor heeft gepleegd. Haar vader heeft er niets mee te maken, maar wordt samen met anderen als vergelding voor de sabotage gefusilleerd. De ontreddering die daardoor ontstaat is ronduit prachtig en vol emotie geschreven.

Redactie van Oud-Arnhem, 4 november 2021


Wow, wat een indrukwekkend verhaal heb je geschreven!

Spannend, moeilijk weg te leggen en ontzettend knap qua perspectieven, karakters, historische gebeurtenissen in elkaar geweven. Echt heel mooi en knap! En het zet aan het denken, plus ik was behoorlijk geraakt, zeker aan het einde. Het is bijna niet voor te stellen hoe je zoiets neerzet in zo'n korte tijd, want volgens mij heb je niet eens zo lang geschreven. Bij mij duren boeken altijd een jaar, en dan laat ik ze nog een jaar 'liggen rijpen' of zo, voor ik er klaar voor ben om weer een verhaal de wereld in te brengen. Misschien hebben meer mensen het gezegd, maar ik kan me zo voorstellen dat dit verhaal (verplichte) leeskost zou kunnen worden op middelbare scholen. Het geeft zo mooi die verschillende kanten van het verhaal weer. En kan leiden tot goede gesprekken in klaslokalen over wat maakt dat je voor welke kant zou kiezen.

Marijke van Langen,, 29 oktober 2021


Prachtig boek, heel duidelijk geschreven, boeiend van begin tot einde.

Een boek waarin je je zo inleeft in de situaties en personages. Eigenlijk wil je het in één keer uitlezen. Zeker een aanrader voor jong (voor de schoolboekenlijst) maar absoluut ook voor "oud"

Kees van Rijn, 18 oktober 2021


Met zeer veel genoegen heb ik zojuist het boek 'Lotte, Hannah & Emmy  Arnhemse meisjes in oorlogstijd' uitgelezen.

Ik moet zeggen dat ik er van het begin tot het eind van heb genoten. Het boek heeft een fijne opbouw: van de relatief rustige beginjaren van de oorlog tot de onvoorstelbaar heftige dingen die elk van de hoofdpersonen meemaakt. 
Vanochtend maande mijn dochter van bijna 17 me nog om op te schieten met lezen, omdat ze het boek ook graag wil lezen. 
Mijn collega en ik beraden ons erop hoe we het boek in de literatuurlessen kunnen opnemen. 

Anita Dijkstra-Overzet, docent Nederlands Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh Assen, 17 oktober 2021


Ik heb het boek in één adem uitgelezen.

Als Arnhems meisje was het voor mij extra herkenbaar, zoals de meisjes HBS, de straten en gebouwen. In 2018 ben ik ook in Auschwitz geweest en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik geef het boek nu aan mijn dochter door. Bedankt voor het schrijven van dit prachtige boek!

Geertje van der Burg-Berendsen, 5 oktober 2021


Het verhaal sleept je mee en laat je niet los. Van harte aanbevolen!

Het boek van Corrine Baard-Post over drie Arnhemse meisjes in oorlogstijd, Lotte, Hannah & Emmy, is een schitterend boek, dat geschreven is met gedegen kennis van feiten en achtergronden, met veel inlevingsvermogen en dat bovendien spannend is, maar tegelijkertijd ook diep ontroert. Drie gezworen vriendinnen - “drie musketiers” zeggen ze zelf - maken als meisjes van dertien jaar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mee. Het boek geeft het indringende verhaal van drie jonge vrouwen, gaat over keuzes die deze (moeten) maken en wat hun daarbij overkomt.

Corrine Baard-Post maakt met dit boek haar debuut als schrijfster en verdient het door een breed publiek ontdekt en gelezen te worden, door jongeren in de middelbare schooltijd, maar evenzeer door ouderen. Ik hoop dat dit boek zijn weg vindt naar de literatuurlijst van vele leerlingen; ik verwacht dat eigenlijk wel, want dit boek pakt je en heeft wat goede boeken kenmerkt: vele lagen en wisselende perspectieven; een vlotte schrijfstijl en geen onnodige uitweidingen. De uitgever heeft zijn best gedaan om ook de uitgave tot een juweel te maken, het is uitgevoerd met harde kaft en voorzien van een prettige letter.

Dick Mensink, oud-docent Nederlands , 30 september 2021 


Wat heb ik genoten van dit boek.

Bijzonder om te merken dat je er helemaal in wordt gezogen en tegelijkertijd kun je het boek wegleggen en een paar dagen later weer oppakken en na twee woorden zit je er weer helemaal in. Dat is super krachtig! Mooi om de drie meisjes te volgen in hun verschillende paden door de oorlog heen. Hoe prachtig in balans ook... Geen van drie is held of slachtoffer, of alle drie zijn held en slachtoffer.... Het is een boek speciaal geschreven voor jongeren, maar als oudere heb ik enorm genoten van de schrijfstijl. Pakkend, leerzaam, verschrikkelijk (en) mooi! Echte aanrader voor jong en oud.

Yvonne Diersen, 30 september 2021


Wat een waanzinnig mooi, ontroerend boek!

Het verhaal van de meisjes, over hoe grillig en onvoorspelbaar het leven is en over vrouwenvriendschap. En dan, niet in de laatste plaats, natuurlijk over de oorlog. Ik ken Arnhem goed, maar heb nog nooit vanuit dit perspectief en met deze ogen naar de oorlogsjaren in de stad gekeken.  Het is een verhaal met  vele lagen en het heeft me echt geraakt! 

Dorian Korts, 30 september 2021


Wat een fijn boek!

Het leest als een trein, zit helder in elkaar en af en en toe biggelde er een traan over m’n wang. Je gaat helemaal mee in de verhalen van de meisjes en je gaat van alle drie houden. Ik zou zeggen: filmpje! πŸ˜˜πŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸŒŸπŸ™πŸΌ

Els Lijesen, 26 septembere 2021


Indrukwekkend! 

Mijn moeder woonde in Arnhem in de wijk St. Marten toen de oorlog uitbrak, zij was ook een Arnhems meisje, 15 jaar jong! Door het boek te lezen, krijg ik naast een verhaal over vriendschap ook veel informatie over die oorlogsjaren. Daar ben ik heel dankbaar voor! 

Mechie Hendriks, 25 september 2021


Al jaren lees ik oorlogsboeken, maar dit boek overtreft alle boeken.

Vanaf het begin pakte het mij. En toen ik het boek bijna uit had heb ik hem even weg gelegd. Ik wilde gewoon niet dat het boek uit zou zijn. Maar nu is het toch echt uit. En met tranen in mijn ogen omdat het verhaal me raakte tot de laatste bladzijde. Ik kom uit de buurt van Varseveld en woon in Arnhem. Dat maakt het allemaal af. Een prachtig geschreven boeiend boek Een aanrader. Een topper der toppers.

Nicole Vinkeles, 24 september 2021


Wat een boek..... ik ben er sprakeloos van.... Echt adembenemend en emotioneel.....

Eenmaal het boek in je handen hebbend en te zijn gestart met lezen, word je zo ontzettend meegezogen in het verhaal. De schrijfwijze van Corrine, maakt dat verbeelding en inlevingsvermogen worden aangeraakt en geactiveerd. Het is voor mij niet te doen om het boek in één ruk uit te lezen. Simpelweg omdat ik na sommige hoofdstukken, echt moest afschakelen om terug te komen naar de realiteit en om te beseffen dat je anno 2021 leeft ......
Dankjewel Corrine voor deze prachtige reis en ik kijk uit naar meer verhalen van jouw hand.

Mandy Rotgans, 23 september 2021


Het bracht veel herinneringen over mijn ouders naar boven. 

Wat een mooi boek om te lezen en juist in deze tijd met de Airborne diensten! Mijn vader is overgebracht naar Duitsland om daar te werken in een papierfabriek. Mijn oudste zus noemde haar vader oom toen hij terugkwam. Nu kan ik (voor het eerst) de pijn en het verdriet voelen wat mijn moeder moet hebben gehad. Wat een gemis is dat geweest! Fijn dat ik jouw boek heb kunnen lezen! Bedankt voor dit mooie verhaal! 

Gea Wessels-Lam, 20 september 2021


Zo had het precies kunnen zijn, zo levensecht!

Wow, je boek heb ik zojuist uitgelezen. Ik bewonder je om hoe je het verhaal van drie jonge meiden in oorlogstijd vertelt. Hopelijk vinden o.a veel docenten de weg naar jouw boek om zo jongeren te inspireren zich in te leven in gewone levens van jonge mensen in oorlogstijd. Ik wens je veel succes en een goede tamtam voor je boek! 🌺😊

Gerda van Wingerden, 19 september 2021


Menige traan liep over mijn wangen en het laatste stuk liet mijn gedachten alle kanten opgaan. 

Gisteren het mooie en goed geschreven boek uitgelezen over de meisjes Lotte, Hannah en Emmy; Arnhemse meisjes in oorlogstijd. 
Stukken waar ik terug werd gebracht naar de verhalen die mijn vader en moeder en hun ouders mij vertelden over de oorlog en het boek levendiger maakte en realiteit. Het boek is een aanrader voor iedereen. 
Juist vandaag wordt het grote monument onthuld voor alle Joden, Sinti en Roma mensen die in Nederland woonden en vermoord zijn om wie ze waren.

Lucia van der Steen, 19 september 2021


Wat een indrukwekkend verhaal!

Regelmatig met een brok in mijn keel zitten lezen, bijna tot tranen toe! Totaal afgeleid van wat er om me heen in huis gebeurde, zat helemaal in het verhaal en zag de beelden gewoon voor me, ondanks dat ik de oorlog (gelukkig) niet heb meegemaakt. Dit boek is zeker een aanrader voor jong en oud.

Els van Limburg, 17 september 2021


Zojuist het boek, met tranen over de wangen, uitgelezen.

Ik voel me hier zó mee verbonden! Geef altijd mijn boeken weg als ik ze uitgelezen heb maar deze hou en koester ik. Dank je wel Corrine, je weet niet half wat je in mij teweeg hebt gebracht.

Marijke Speklé-Jansen, 15 september 2021


Ben bijna aan het einde van het boek.

Voor mij zoveel herkenbaar. Moeder die in die tijd in het Elizabeth Gasthuis werkte, vader die in Arnhem in het verzet zat. Beiden waren in Heelsum toen de parachutisten neerdaalden en zo kan ik nog veel meer opnoemen. Ben zelf uit 1947, dus toen werd er opgebouwd, maar in mijn geheugen zijn er nog veel lege plekken in de binnenstad. Dank je wel voor dit prachtige boek. Ik koester het. ❀

Marijke Speklé-Jansen, 14 september 2021


Ik bewonder hoe je in de huid van deze drie meisjes bent gekropen.

Hoe je gevoeld hebt wat er dan te voelen was. Hoe je het hebt aangedurfd de situaties onverbloemd te beschrijven en toch ook met respect voor (jonge) lezers. Prachtig hoe je de keuzes hebt gemaakt (of zich aangediend hebben) om episodes dan vanuit die ogen en dan weer vanuit die ogen te beschrijven. 

Ik heb ‘hard’ doorgelezen, gelokt door de enorm aantrekkelijke foto van de voorkant. Genoten van je fijne schrijven en… ’hard’ doorgelezen zeker tot het einde, omdat ik graag weer uit de oorlogssfeer wou zijn. Ik liet me zo meevoeren in het verhaal. 
Ik bewonder je hoe jij maandenlang zo diep in dit voelen bent gedoken. Je hebt een prachtig pareltje gemaakt, ook hoe je de tijd laat verschuiven naar steeds grimmiger. Wat begint als een keurig meisjesroman uit die tijd, verandert in een vervreemding. Hoe dat dan van verschilldende kanten beleefd wordt. 
Als dit verhaal nooit vergeten mag worden, heb jij daar een hele mooie bijdrage aan geleverd. 
Je bent zo in de huid gekropen van drie manieren om de oorlog te beleven. 
Met zoveel respect voor de keuze’s, vechten vluchten of bevriezen.

Margaretha Poot, 13 september 2021


Een verhaal dat onder m’n huid is gaan zitten.

Binnen de kortste keren werd ik mee gezogen in de levens van deze 3 meiden. Ik werd heen en weer geslingerd tussen ongeloof, onbegrip, verdriet, en boosheid. Maar was ook getuige van een heel bijzondere en onverwoestbare band die mensen met elkaar kunnen hebben, hoewel de wereld om hen heen dit onmogelijk lijkt te maken. Zoals in het boek wordt geschreven: “Laten we proosten op het leven”.

Marian Hartelo, 12 september 2021


Wat ben ik onder de indruk van dit geweldig mooie verhaal.

Normaal gesproken ben ik een hele snelle lezer maar ik ben bewust langzamer gaan lezen om het verhaal goed op me in te laten werken. Het boeide van begin tot eind. En dan de epiloog, heel ontroerend! Ik was en ben zeer onder de indruk.

Marina Koops, 11 september 2021


Een boek dat boeit en de geschiedenis van WO II in deze meisjes heel dichtbij brengt.

Bewonderenswaardig hoe de auteur zich in de Arnhemse meisjes heeft kunnen inleven en ze vanuit hun verschillende achtergronden tot leven bracht. De dilemma’s, de conflicten, het verdriet om elkaar te moeten loslaten en dat ook weer niet te kunnen. Een aanrader voor ons allen, maar zeker ook voor onze jongeren, die leven in een wereld, waarin sinds WO II helaas weinig veranderd is en waarin nog steeds inhumane denkbeelden en het realiseren daarvan op mensen vat krijgen.

Marten Mulder (1943), em.predikant/legerpredikant bd, 11 september 2021


Prachtig en ontroerend!

Wat een verhaal heb jij op papier kunnen zetten Corrine. Echt prachtig. Het inmiddels bekende verhaal maar zo vernieuwend vanuit ander perspectief. Het laat je denken, voert je mee op hun reis, laat je meevoelen met hun emoties. Absoluut een aanrader voor volwassenen en zeker ook voor alle middelbare scholieren. En ik ben nog meer trots op mijn Arnhems meisje! 

Marije van Veldhuijsen, 9 september 2021


Soms vind je een boek dat je steeds opnieuw wilt lezen...

...omdat je zo met de karakters meeleeft, dat je het gevoel heb nog van alles van het verhaal denkt te missen. Nou dit is zo‘n boek. Behalve de prachtige vormgeving die je direct de sfeer van de tijd intrekt, is het verhaal vlot en toegankelijk geschreven. Je wandelt als het ware naast deze 3 Arnhemse meiden die je meenemen in hun wereld gedurende 40-45. Als ik dit boek lees is het september, de maand die hier in Arnhem en omstreken nog tot op de dag van vandaag nog altijd bol staat van herinneren, delen, ontmoeten, gedenken en vieren. En als ik met het boek onder mijn arm door ondertussen ook een beetje mijn Arnhem loop en die airborne vlaggen zie wapperen in de zon, dwalen mijn gedachten door de tijd. Als ik naar de opgebouwde Eusebiuskerk kijk, door de Zijpendaalseweg de burgermeesterwijk slenter en Sonsbeekpark door wandel, dan denk ik aan de verhalen die zo kunnen lijken op die van Hannah, Emmy, lotte en hun tijdgenoten. Het is zo waardevol naar deze verhalen te luisteren en ik hoop dat dit boek een inspiratie zal zijn voor hen die nog altijd hun verhaal willen vertellen maar nog altijd geen stem hebben gevonden.Soms vind je een boek die je steeds opnieuw wilt lezen omdat je zo met de karakters meeleeft, dat je het gevoel heb nog van alles van het verhaal denkt te missen. Nou dit is zo‘n boek. Behalve de prachtige vormgeving die je direct de sfeer van de tijd intrekt, is het verhaal vlot en toegankelijk geschreven. Je wandelt als het ware naast deze 3 Arnhemse meiden die je meenemen in hun wereld gedurende 40-45. Als ik dit boek lees is het september, de maand die hier in Arnhem en omstreken nog tot op de dag van vandaag nog altijd bol staat van herinneren, delen, ontmoeten, gedenken en vieren. En als ik met het boek onder mijn arm door ondertussen ook een beetje mijn Arnhem loop en die airborne vlaggen zie wapperen in de zon, dwalen mijn gedachten door de tijd. Als ik naar de opgebouwde Eusebiuskerk kijk, door de Zijpendaalseweg de burgermeesterwijk slenter en Sonsbeekpark door wandel, dan denk ik aan de verhalen die zo kunnen lijken op die van Hannah, Emmy, lotte en hun tijdgenoten. Het is zo waardevol naar deze verhalen te luisteren en ik hoop dat dit boek een inspiratie zal zijn voor hen die nog altijd hun verhaal willen vertellen maar nog altijd geen stem hebben gevonden.

Nathalie Janson, 8 september 2021


Ben erg onder de indruk hoe mooi geschreven.

Toen ik er in begon kon ik niet meer stoppen. Je wilt gewoon weten hoe het de meisjes vergaat. Ik vond het erg mooi. 

Elly van de Berg, 8 september 2021


Niet in een ruk uit kunnen lezen, maar wat een geweldig boek.

Goed verhaal en vaak vroeg ik me af, hoe zou ik zelf gereageerd hebben. Als Hannah in onderduik gaat en als je leest hoe ze in een luik moesten en zich daar moeten verstoppen, die kwam hard binnen, het onderduiken op zich kwam tot leven. Het hele boek leeft trouwens. Alsof je het echt zelf meemaakt. Echt een fantastisch boek wat uitnodigt om nogmaals te lezen en niet te laten verstoffen op een boekenplank.

Annelies Durieux - Bos, 7 september 2021


Zojuist in 1 dag en 1 adem dit schitterende boek gelezen.

De levens van 3 jonge meisjes en hun families in oorlogstijd in en rondom Arnhem. Elk meisje neemt je mee in haar verhaal. Als lezer ben je zelfs soms Lotte, Hannah of Emmy. Door het boek stelde ik ook vragen aan mijzelf? Wie zou ik zijn? Een Lotte? Een Emmy? Een Hannah? En heb je überhaupt een keuze? Een bijzondere vriendschap die zo onder druk kwam te staan. En dan is daar aan het eind van het boek dat bijzonder emotionele epiloog.
Ik vind dat dit boek op de boekenlijst moet komen te staan in het middelbaar onderwijs. Vergis je trouwens niet, het is geen boek enkel voor jongeren, ook voor volwassenen een zeer indrukwekkend boek. Nu was ik reeds bekend met het schrijftalent van Corrine door haar inspirerende facebook pennevruchten, maar met dit boek heeft zij werkelijk zichzelf als schrijfster op de kaart gezet. Haar wijze van schrijven alsmede haar geschiedkundige kennis getuigen van grote betrokkenheid.
Corrine, je hebt een geweldig boekenkind gebaard.

Mar Bremer, 6 september 2021


Schitterend, ontroerend boek!

Dit boek pakte mij zo, dat ik er gewoon helemaal in zat...ieder vrij moment willen lezen.
Herkenbare gebeurtenissen door ouders die ook in deze oorlogsjaren tiener waren.
Dank voor dit mooie boek! 

Jolanda Koops, 5 september 2021


Het boek in een ruk uitgelezen.

Wat heb je de verhaallijnen briljant met en door elkaar verweven. Bijzonder om weer eens een boek over de oorlog te lezen.
Volgens mij had ik dat niet meer gedaan sinds ik moeder ben. Hoe anders lees je dingen dan! Een heel indrukwekkend boek!

Geertje Noorlander, 5 september 2021


Ieder vrij uurtje aan het lezen.

Het is een prachtig boek en zo goed geschreven dat het verhaal als een film voorbij trekt,
terwijl je je ook helemaal kunt inleven en invoelen in de levens van Emmy, Lotte en Hannah.
Ik hoop half oktober naar Arnhem te gaan, oa airborne museum en zal dat nu met heel andere ogen bekijken.
Dank je wel en veel succes!

Kristi Somers, 4 september 2021


Wat een aangrijpend, emotioneel en mooi boek. 

Door de drie verschillende verhaallijnen krijg je een goed beeld van alle verschillende ingrijpende gebeurtenissen in de tweede wereld oorlog. 
Mijn dochter is niet zo'n lezer komt ook door haar dislexti, maar ik wil proberen haar het boek ook te laten lezen. 
Bedankt voor dit leesvoer.

Jantine van de Glind van Baaren, 4 september 2021


Wat een prachtig boek! Het is alsof je het zelf allemaal beleefd!

Het is boeiend van het begin tot het eind en ik wilde het boek het liefst in 1 dag uitlezen....
Uiteindelijk zat ik met tranen in mijn ogen te lezen! Wat raakt dit boek mij!
En dan na 3 dagen tussen werken door lezen kwam ik bij de epiloog....en wéér voelde ik me diep geraakt!
Ik raad iedereen aan dit prachtige boek te lezen!

Karin de Vos- Eulink, 31 augustus 2021


Ben er stil van… Wat een boek!

Het perspectief van de 14 jarige meisjes maakt een “heel bekend verhaal” toch ineens heel anders.
Ik kon niet stoppen met lezen en gelukkig hoefde dat ook niet..
Wat een prestatie om dit zo te schrijven.
De liefde van de schrijfster voor de hoofdpersonen is door alles wat er gebeurt zo voelbaar…
Juist nu in een tijd van keuzes en “Voors en tegens” is het goed om weer stil te staan bij de keuzes en consequenties van toen..
#zucht
Echt een heel goed boek en mega aanrader!

Leonie Stout, 30 augustus 2021


Wow, wat een prachtig verhaal! En wat een mooi einde. Diepe buiging Corrine. 

Het zou zo naar een uitgever kunnen (ware het niet dat jullie het zelf uitgeven) en het kan zo worden verfilmd, naar mijn mening. 
Goed uitgewerkt ook. Je hebt een goede structuur gevonden waarin je het verhaal van de meisjes mooi afwisselt in verschillende tijdspannen.
Een goede keuze, want het is best ingewikkeld om dit verhaal te vertellen en de verschillende verhaallijnen bij elkaar te laten komen.

Connie van Uffelen van ABContekst (die het boek heeft geredigeerd), 8 juli 2021

Laat ook een recensie achter

Stuur een mail

Triple Eight Publishing

Van Lennepweg 7
6862 BK Oosterbeek

KvK: 30132222

Bestellen

Bestel het hardcover boek en betaal geen verzendkosten!

Hardcover bestellen

eBook bestellen

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via info@888publishing.nl